Outbound vs. Inbound marketing

Wat zijn de verschillen? En waarvoor moet je kiezen?

 

Outbound
Outbound marketing wordt ook wel traditionele marketing genoemd. En met traditioneel bedoelen we dat je de aandacht van je potentiële klant probeert te trekken op het momenten dat jij als verkopende partij dat wilt. Jij bepaalt en bedenkt het moment, het kanaal en de boodschap volgens jouw behoeften. Je gaat in feite voorbij aan de behoeften van de ontvanger.

De klant krijgt content opgestuurd zonder dat hij of zij dat wilt, dit kan bijvoorbeeld door middel van telefonisch contact, maar ook fysiek op straat of door middel van advertenties (zowel print als online) waarin je jouw boodschap pusht. Hierdoor houdt je geen rekening met de fase waarin de potentiele klant zich bevindt en welke informatie hij/zij op dat moment zoekt. Je sluit dus niet geheel aan bij de belevingswereld van jouw potentiele klant.

Veranderingen in het medialandschap:
Naast dat deze traditionele insteek niet de klantenbeleving teweeg bent waarmee je een klantenrelatie opbouwt is ook het medialandschap enorm veranderd. Ook de externe omgeving maakt dat outbound marketing zijn kracht verliest en er behoefte is aan een andere vorm van marketing. Dit komt onder andere door:

  1. Versnippering van media en medialandschapje bereikt met de inzet van outbound kanalen steeds minder mensen.
  2. De geloofwaardigheid van traditionele reclame en marketing staat onder druk. Worden gezien als halve waarheden, verkoop gericht en pusherig.
  3. Technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat enerzijds de (zakelijke) consument beter dan ooit is geïnformeerd over bedrijven, merken, proposities en producten. Het is makkelijker om traditionele reclame en marketing uitingen te ontwijken.
  4. Technische beursbezoeken dalen nog steeds jaarlijks.

Minder effectief
Er zijn redenen waarom outbound marketing steeds minder effectief is ten opzichte van inbound marketing. Belangrijke reden is wel dat we overspoeld worden met content. Gemiddeld komt een persoon dagelijks meer dan 2000 outbound marketing onderbrekingen tegen en zoekt hij/zij steeds creatievere manieren om deze content te blokkeren, zoals adblock, spamfiltering etc.

 

Inbound

In plaats van grote groepen mensen te benaderen met dezelfde informatie kun je je ook richten op je potentiele klanten op het moment dat ze erom vragen. En zeecht op weg te helpen met relevante informatie die ze op dat moment nodig hebben, op de inbound marketing-manier dus. Hierdoor zal jij jezelf helpen om beter gevonden te worden door mensen die al kennis hebben, kennis op willen doen en of toe zijn aan het maken van een keuze voor het aankopen van jouw product of dienst door hen elk relevante informatie aan te bieden in ruil voor hun gegevens.

Bij inbound marketing staan de behoeftes van je potentiele klant centraal en de verschillende fases van zijn klantreis (buyer journey) centraal. Door middel van relevante content probeer je je prospects in eerste instantie zo goed mogelijk te helpen. Het initiatief voor het eerste contact wordt gelegd vanuit de potentiële klant. Als je hebt vastgesteld dat een lead qualified is, wordt er een poging gedaan de lead te converteren naar klant.

Stappenplan
Eerst bepaal je jouw ideale klant(buyer personas). Daarna ontwikkel je content die antwoord geeft op de vragen die zij gedurende hun klantenreis hebben. Je stemt jouw content af op de klantreis (buyer journey) van de potentiële klant. Belangrijk hierbij is dat alle content relevant en optimaal vindbaar is binnen je eigen domein (website of blog) of via andere relevante domeinen.

Bij Inbound marketing genereer je online nieuwe leads, met als doel de potentiële klanten vroeg in hun buyer journey te binden aan jouw merk, product of dienst middels relevante content en informatie specifiek gericht is op jouw bezoeker en het stadium van de buyerjourney waarin hij zich bevindt. Vervolgens zorg je ervoor dat ze blijven terugkomen naar je website (lead nurturing) om uiteindelijk de deal met jouw bedrijf te sluiten.

Om inbound marketing effectief in te richten, moet je anders denken. Dus niet welke boodschap ga ik pushen, maar met welke informatie help ik de websitebezoeker tijdens de buyer journey die hij doorloopt. Hierdoor zorg je voor een optimale klantbeleving en goede klantrelatie.

Conclusie inbound vs outbound marketing
Outbound marketing omvat activiteiten zoals beurzen, seminars en cold-calling. Niet alleen is deze manier van marketing duur, maar de ROI is ook veel lager dan bij inbound marketing. In plaats van gebruik te maken van outbound marketing waarbij je grote groepen mensen target die jouw content proberen te blokkeren, raden wij jou aan om inbound marketing te gaan implementeren.

Om dit voor elkaar te krijgen, moet je eerst je website instellen als “hub” voor jouw branche. Een hub houdt in dat je een centraal punt wordt die bezoekers op een natuurlijke wijze aantrekt via zoekmachines, blogs en sociale media. Wij ervoor 90% van de marketing inspanningen te besteden aan inbound marketing en 10% outbound marketing, in tegenstelling tot wat de technische b2b markt tot nu toe nog doet. (marketing kans in een conservatieve markt)

Marketing advies op maat
In deze blog hebben we getracht je inzicht te geven in de verschillen tussen inbound en outbound marketing. Voor welke vorm je ook kiest, het begint allemaal met een juist advies afgestemd op jouw situatie. We ondersteunen in beide trajecten, maar zien een grote verschuiving naar inbound, vanwege de veranderende markt en technologieën. Wil je kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag.

b2b blog

Marketing advies op maat

In deze blog hebben we getracht je inzicht te geven in de de buyer journey. 

I am text block

Wil je kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag

I am text block

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper.

Vraag vandaag nog een Hubspot demo aan

Ontdek nu hoe HubSpot jouw marketing en sales kan helpen